Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej - Podprogram 2017 PDF Drukuj Email
poniedziałek, 30 lipca 2018 10:05

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Stowarzyszenie Aktywni Dla Gminy Żelechlinek z terenu województwa łódzkiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
    • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
    • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 274 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

16.837,62 ton żywności;

1.760  paczek żywnościowych;

0  posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2017 dla 65 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla  10 uczestników,

• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 10 uczestników,

• Kulinarne – 1  spotkanie dla 19 uczestników,

• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 26 uczestników.